Angst
Ze zeggen weleens dat brutale mensen meer gedaan krijgen en dat je met lef ver komt in het leven. Klinkt ergens aannemelijk, maar wat als je juist heel weinig durft? Betekent dat dan dat je nooit veel zult bereiken in het leven? Dat hoeft gelukkig niet zo te zijn. Er zijn namelijk ook genoeg hele succesvolle mensen die last hebben van allerlei angsten.
In een uitzending van De Wereld Draait Door vroeg presentator Matthijs van Nieuwkerk aan gast Erik Scherder, die hoogleraar neuropsychologie is, wat voor angsten hij heeft. Al snel kwam naar voren dat Scherder aan snelwegangst lijdt. Opvallend is dat Matthijs vervolgens aangaf deze angst te delen. Tevens kwamen er nog enkele andere fobieën aan bod waar beide heren last van leken te hebben.
Snel navigeren naar:
Snelwegangst
De bekende presentator van DWDD blijkt dus last te hebben van snelwegangst. Dit houdt in dat hij het eng vindt om op de snelweg te rijden en deze dan ook zoveel mogelijk vermijdt. Deze vrees is vrij plotseling tijdens een vakantie ontstaan. Hij stond te tanken bij een pompstation, ergens in Zuid-Europa, en dacht bij zichzelf: “Deze auto’s rijden wel heel erg hard!”. Vanaf dat moment was de snelwegangst ontstaan en heeft hem nooit meer verlaten. Zijn vliegangst heeft ook heftige gevolgen: vooraf nam hij een paar stevige borrels om de scherpe randjes van de angstklachten af te halen. En na een vlucht komt hij drijfnat (van het zweet) op de bestemming aan. Ondanks meerdere angsten heeft Matthijs een succesvolle carrière als televisiepresentator achter de rug. Sterker nog, hij durfde het aan om deze fobieën tijdens één van zijn uitzendingen te bespreken.
Wat je hieruit kunt leren? Dat het hebben van angsten heel normaal is en je desondanks nog steeds succesvol kunt zijn. Of gewoon gelukkig, wat misschien nog wel belangrijker is. Toch kunnen bepaalde angsten je echter wel flink in de weg zitten en je eigenwaarde beïnvloeden.
Lees ook:
Accepteren of aanpakken
Mocht jij momenteel last hebben van een specifieke angst dan zijn er twee dingen die je kunt doen. De angst accepteren of aanpakken. In het eerste geval erken je voor jezelf dat je de angst hebt en besluit ermee te leren leven. Zoals Matthijs van Nieuwkerk dat bijvoorbeeld doet met zijn snelwegangst. Zo kan hij ervoor kiezen om binnendoor te rijden en de snelweg te vermijden. Dit kost misschien wat meer moeite, maar het is in zijn situatie waarschijnlijk goed te doen. In sommige gevallen zorgt het accepteren van een angst er overigens ook voor dat deze vermindert of zelfs nagenoeg verdwijnt. Al is dat niet altijd het geval.
Erken je voor jezelf dat je de angst hebt en besluit ermee te leren leven.
De andere optie is om de angst aan te pakken. In plaats van de situatie waarin je bang bent uit de weg te gaan kies je ervoor om deze juist op te zoeken. Dit zal niet prettig zijn, maar als je het goed aanpakt dan zal je na een tijdje van je angst verlost zijn. Met als gevolg dat voortaan ontspannender door het leven kunt gaan. Daarbij brengt het overwinnen van een angst altijd een gevoel van trots met zich mee, waardoor ook je eigenwaarde een boost krijgt. Het confronteren van angsten kan dus ook een positieve invloed hebben.
Eigen keuze
Welke van de twee bovenstaande strategieën je wilt hanteren is je eigen keuze. Al is de manier waarbij je de angst aanpakt aan te raden wanneer je het gevoel hebt er regelmatig door gehinderd te worden. Bijvoorbeeld als je graag een hogere functie op je werk wilt maar bang bent om moeilijke gesprekken aan te gaan, zoals het vragen om opslag. Of wanneer je meer vrienden zou willen maar geen vreemde mensen durft aan te spreken.
Of je er nou voor kiest of de angst te accepteren of aan te pakken, de eerste stap is altijd om de angst te erkennen. Want wanneer je ontkent dat je ergens bang voor bent dan wordt het lastig om er iets aan te doen. Het aan jezelf (of aan anderen) toegeven dat je ergens angstig van wordt is niet altijd even makkelijk, maar als het je eenmaal gelukt is dan ben je soms al halverwege.
Extra tips:
Begin klein
Er wordt in dit artikel misschien een beetje luchtig over angsten gesproken, al is het natuurlijk niet altijd even makkelijk om ze te confronteren. Zorg er daarom voor dat je het in kleine stapjes doet. Zo is het niet alleen minder eng om je angst onder ogen te zien, maar kun je het vaak ook langer volhouden.
Gebruik zelfspot
In sommige gevallen kan het helpen om een beetje de spot te drijven met je angsten. Maak bijvoorbeeld grapjes erover of zie er op een andere manier de humor van in. Dit kan ervoor zorgen dat het een stuk makkelijk wordt om de situatie aan te pakken. Deze methode werkt overigens niet voor iedereen even goed, maar is zeker het proberen waard voor degene bij wie het wel werkt.
Volg een stappenplan
De beste manier om met je angsten om te gaan, is vaak door een specifieke methode of stappenplan te volgen. Hiermee weet je namelijk precies wat je moet doen en ook hoe je met eventuele onverwachte obstakels kunt omgaan.
Snel van je angst af komen?
Psychologische hulp bij angst door Piekerpoli therapeuten wordt deels vergoed door aanvullende verzekeringen. De zorg wordt aangemerkt als een alternatieve geneeswijze. Doordat het niet vanuit het basispakket vergoed wordt is het niet voor iedereen financieel haalbaar.
De voordelen in het kort:
- Gespecialiseerde zorg door ervaren therapeuten;
- Holistische aanpak, geen vaste protocollen;
- Geen verwijzing van de huisarts nodig;
- Voor iedereen toegankelijk;
- Geen wachtlijst;
- Geen effect op je eigen risico;
- Diagnose niet bekend bij de verzekeraar
Last van een angst? Blijf er niet mee zitten en maak een afspraak bij de Piekerpoli.