Kun je bindingsangst overwinnen?
Het klinkt misschien gek, maar bindingsangst komt voort uit verlatingsangst. Deze verlatingsangst is meestal ontstaan in je vroege kindertijd als gevolg van onveilige hechting aan je ouders of verzorgers. Bindingsangst en verlatingsangst zijn dus nauw verbonden. Hechtingsproblemen kunnen grote gevolgen hebben voor verdere relaties, niet alleen romantische relaties, maar ook relaties met vrienden en collega’s. Wat is bindingsangst nu eigenlijk precies en kun je bindingsangst oplossen? We vertellen je er alles over.
Heb ik bindingsangst, verliefd op iemand met bindingsangst, komt een man met bindingsangst terug, hoe ga je om met iemand met bindingsangst, mijn vriendin heeft bindingsangst, hoe kom je van bindingsangst af… Google staat vol met vragen omtrent bindingsangst. Bindingsangst komt veel vaker voor dan je zou denken.
Lees ook:
Hechtingsproblematiek bij volwassenen
Ik weet zeker wat mijn partner denkt, denk ik.
Snel navigeren naar:
- Bindingsangst man
- Bindingsangst op het werk
- Bindingsangst in je ontwikkeling
- Bindingsangst in relatie
- Angst om alleen te zijn
- Verlatingsangst kind
- Symptomen bindingsangst
- Symptomen verlatingsangst relatie
- Kan iemand met bindingsangst van iemand houden?
- Bindingsangst overwinnen, onze tips
Bindingsangst man
Komt bindingsangst bij mannen eigenlijk vaker voor dan bindingsangst bij vrouwen? De meeste mensen zullen deze vraag gelijk met ‘ja’ beantwoorden. Volgens Hollywood zijn het namelijk altijd de mannen die koudwatervrees krijgen voor het huwelijk en zijn de vrouwen altijd bang om alleen te zijn. Natuurlijk is dat een stereotiep beeld, dat voortkomt uit de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw. We denken daarom vaak direct aan een man met bindingsangst en een vrouw met verlatingsangst. Maar een vrouw met bindingsangst komt tegenwoordig net zo vaak voor.
Bindingsangst op het werk
Ook op je werk kun je last hebben van bindingsangst. Bindingsangst heeft namelijk niet alleen effect op je liefdesrelaties, maar op alles wat committent van je vraagt. Op de werkplek kan je bindingsangst je ertoe brengen langlopende projecten of opdrachten te vermijden of af te wijzen. Dit gedrag kan een negatieve invloed hebben op je prestaties, op je algehele effectiviteit en op je reputatie als medewerker. Dit weet je en toch wil je aan je vrijheid vasthouden. Misschien hou je gewoon van afwisseling. Het kan ook zijn dat je angst en stress voelt bij het idee om een langere periode ergens aan vast te zitten en de verantwoordelijkheid te dragen. Dit leidt ook vaak tot jophoppen.
Bindingsangst in je ontwikkeling
Tijdens je school of studietijd kan je bindingsangst je doen besluiten om niet aan lange termijn doelen te werken. Een gemiddelde opleiding duurt vier jaar, dit is een lange periode. Als je twijfelt aan het nut van de studie op de lange termijn kan dit demotiverend werken. Het gevoel van verplichting en het vastzitten aan het eindexamen kan verstikkend werken, zeker als je moeite hebt om ergens blind voor te gaan.
Bindingsangst in relatie
Een relatie hebben met een partner met bindingsangst valt niet mee. Zeker omdat het vaak niet gelijk duidelijk is dat het om bindingsangst gaat. Zeker in het begin van de relatie kan het zich uiten in kleine dingen, zoals steeds excuses hebben om niet mee te hoeven naar vrienden of familie, niet willen praten over de toekomst of vaak afspraakjes afzeggen.
Heb je bindingsangst, dan kun je de vrees ontwikkelen andere opties mis te lopen. Is dit werkelijk jouw ideale partner? Als je vrij bent kun je experimenteren en uitproberen omdat je nergens aan vast zit. Misschien is je huidige partner prima, maar de perfecte persoon loopt nog ergens rond. Wat vreselijk om er later achter te komen dat je die ultieme kans gemist hebt. Hieraan ligt de angst om afgewezen te worden ten grondslag. Als je niemand dichtbij laat komen, kan niemand je afwijzen.
Angst om alleen te zijn
Het kan ook zo zijn dat je bindingsangst niets anders is dan je angst om alleen te zijn. Die angst om alleen te zijn duidt op verlatingsangst of separatie angst. Wat was de eerste keer dat je vreselijk veel verdriet hebt gehad toen je in de steek werd gelaten? Zeker als dit gebeurd is met één of beide ouders kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuisopname, adoptie, overlijden van een naaste of misbruik. Jonge kinderen zijn er nog niet aan toe om verlaten te worden, ze zijn bang om alleen te zijn. Wanneer je op jonge leeftijd verrast wordt met een afwezigheid of onbeschikbaarheid van je ouder(s), kan dit een traumatische ervaring zijn. Ook al is het van korte duur. Je bent geschrokken en je voelde je onveilig en machteloos. Je was doodsbang.
Verlatingsangst kind
Alle kinderen hebben een fase in hun leven waar de angst om alleen te zijn regeert. Hele jonge kinderen beseffen nog niet hoe belangrijk hun ouders zijn. Die kleintjes voelen zich vrij en zijn niet bang om alleen te zijn. Je ziet regelmatig vrolijk wegrennende peuters gevolgd door een bezorgde ouder. In de pubertijd wil je niets anders dan eindelijk volwassen zijn en zo snel mogelijk je eigen leven opbouwen. In de periode van kleuter tot adolecent is het besef aanwezig afhankelijk te zijn van je ouder(s). In die periode kan je niet voor jezelf zorgen. Verstoten worden of verlaten worden zijn dan levensbedreigingen.
Het ontstaan van verlatingsangst bij een kind heeft grote gevolgen voor de rest van zijn of haar leven. Het beinvloedt alle menselijke interacties nadien. Verlatingsangst kan leiden tot bindingsangst, grenzeloosheid, depressie, laag zelfbeeld en verslavingen. Je bent verlaten in een hele kwetsbare periode en daardoor heb je niet goed kunnen leren en experimenteren met voor jezelf opkomen. Je kunt verlegen zijn of zelfs agressief reageren in relaties.
Symptomen bindingsangst
De bindingsangst symptomen manifesteren zich in het algemeen op drie verschillende manieren:
- Vrees-vermijdend: “Ik wil een goede en verbonden relatie, maar ik ben bang dat ik gekwetst zal worden.”
- Ontwijkend-vermijdend: “Ik heb je niet nodig en ik heb je ook niet nodig om van mij afhankelijk te zijn.”
- Angstig-altijd druk bezet: “Ik wil heel graag dicht bij je zijn, maar ik denk niet dat jij dicht bij mij wilt zijn.”
Symptomen verlatingsangst relatie
Verlatingsangst symptomen in een relatie kun je herkennen als onderstaande voorbeelden je bekend voorkomen:
- Angst dat je relatie eindigt zonder kennisgeving of voortekenen
- Angst om niet in de “juiste” relatie te zitten
- Angst voor, of het hebben van een ongezonde relatie (gekenmerkt door verlating, ontrouw, misbruik, etc.)
- Moeite om mensen te vertrouwen die dichtbij je staan
- Trauma of misbruik
- Onvervulde behoeftes uit je kindertijd
- Ingewikkelde familiedynamiek tijdens het opgroeien
- Bang zijn om verveeld te raken in je relatie
- Door nonchalance je relaties laten stuklopen
- Het gevoel hebben dat relaties je tegenhouden
Kan iemand met bindingsangst van iemand houden?
Als je van jezelf weet dat je bindingsangst hebt als het gaat om relaties, dan weet je ook dat je diep in je hart niets liever wilt dan een langdurige en liefdevolle relatie. Maar… de angst is soms te groot, te overweldigend, te pijnlijk om je lang te binden. Op onbewust niveau zit er nog veel pijn. Je partner raakt deze pijn aan, zonder het zelf te weten. Dit resulteert in een spontane terugkeer naar die angstige situatie in je kindertijd. Het meisje of jongetje in jou laat de normale reactie zien van een kind in nood. Deze reactie is aanvallend of defensief en niet op zijn plaats in een volwassen en liefdevolle relatie. En als je niet oppast lokt deze reactie een vergelijkbare kinderachtige reactie uit van je partner. Met als gevolg dat twee kleine kinderen ruzie maken over iets onbelangrijks.
Dus, kan iemand met bindingsangst van iemand houden? Jazeker, heel veel. De bindingsangst zorgt voor zelfafwijzing; ik ben niet goed genoeg, ik ben bang om alleen te zijn en ik ben bang om je te verliezen. Als je dit verbergt voor je partner, dan kan hij of zij alleen reageren op je afwerende gedrag. Dit maakt het hebben van een langdurige en liefdevolle relatie bijna onmogelijk.
Bindingsangst overwinnen, onze tips
Bindingangst therapie kan ook geschikt voor je zijn als je al een reeks serieuze relaties achter de rug hebt. Deze relaties zijn stukgelopen wanneer je partner aan de volgende stap toe was en jij aan de noodrem hebt getrokken. Onze therapeuten zullen je helpen begrijpen dat er geen “perfecte” relatie bestaat en dat alle relaties koestering, zorg en constante aandacht nodig hebben. Je leert daarbij ook dat een open communicatie met je partner de kans verkleint dat er toekomstige verrassingen of vertrouwenskwesties zijn.
In therapie werk je vooral aan de relatie met jezelf. Door jezelf te accepteren en te leren kennen, ben je beter in staat om een liefdevolle partner te zijn. De behandelaren op de onderstaande locaties zijn gespecialiseerd in hechting, opvoeding en relaties. Neem contact op voor hulp bij bindingsangst en verlatingsangst.