Online Afspraak Maken

Psychosociale Therapie Spanje



Psychosociale Therapie december, januari, februari in Spanje

Wil je er even helemaal uit? In een andere omgeving zijn met jezelf en met anderen met dezelfde persoonlijke belangen? Met mensen bij wie je steun en begrip vindt?

Zie je op tegen de decembermaand?

Wij bieden je een alternatief: verruil de donkere, koude wintermaand(en) voor meer licht en warmte in Spanje. Werken aan gevoelens van eenzaamheid, rouw en gepieker gaat je makkelijker af als je de winterdip kunt ontvluchten.

Heb je behoefte aan tijd voor jezelf?

In Spanje kun je kiezen voor een groepsprogramma, of een individueel programma. Hoeveel tijd je voor jezelf nodig hebt, en hoe je dit het beste indeelt naar jouw behoeften, bespreken we vooraf. Zodat je weet waar je aan toe bent.

Pieker je veel?

Piekeren zit verankerd in elk probleem waar we in ons leven mee te maken kunnen krijgen. In de DSM zie je dat piekeren onderdeel is van alle psychische stoornissen: Eetstoornissen, angststoornissen, aanpassingsstoornis, depressie en verslavingen. In alle beelden zie je dat gepieker een groot deel van het leven (dag en nacht) in beslag neemt. Maar ook bij rouw, burn-out, relatieproblematiek, problemen met hechting en bij eenzaamheid wordt veel gepiekerd.

Tijdens het programma in Spanje leer je jouw piekergedrag te doorzien. Ook waarom je het niet kunt loslaten (in stand houdt). Je leert hoe je kunt focussen op gevoelens, zonder bang te zijn dat je overspoeld zult worden door je gevoelens: Emotieregulatie. Gevoelens zijn goed en ze zijn er om je te helpen. Pas wanneer je dat hebt ervaren, zul je je comfortabel voelen met je gevoelens.

Ervaar je veel stress?

Leer tijdens het programma ontspanningstechnieken aan. Maar ook: te doorzien waardoor je stress ervaart. Heb je een zware periode achter de rug? Dan is dit programma je hulp om onder ogen te zien wat er allemaal is gebeurd tijdens de ‘rollercoaster’ waar je doorheen bent gegaan. Soms maak je zoveel mee in een korte tijd, dat je niet meer weet waar je nu eigenlijk staat. En hoe je het moet verwerken. Kom naar Spanje en zet alles weer op een rijtje zodat het hanteerbaar wordt en je verder kunt met je leven.

Zit je momenteel in een rouwproces?

Rouw is hard werken. En het neemt net zoveel tijd als het nodig heeft. Helaas kunnen we dat niet forceren. Maar wel hulp bij het ordenen van gedachten. Herformuleren van oordelen die je misschien over jezelf hebt: ‘Had ik dit maar gedaan’. En loslaten van de schuldgevoelens, de boosheid en frustratie die bij meestal bij rouw horen. Kortom, je krijgt hulp om het rauwe verdriet er te laten zijn en te verwerken.

Is je relatie voorbij?

Na een relatiebreuk is er een leven samen verloren gegaan. Er kunnen veel gevoelens meespelen, misschien denk je dat je niet goed genoeg bent? Of zou je je ex wel wat aan kunnen doen, zo woedend ben je. Het is goed deze gevoelens onder ogen te zien en ze er te laten zijn op een manier die helpend is voor jou. Als we dat niet doen, branden we onszelf onnodig op. We kunnen verbitterd raken of jaren van ons leven verspillen aan een persoon die het niet meer verdient zoveel invloed op je leven te hebben. Het is tijd om voor jezelf te kiezen en liefdevol voor jezelf te zorgen. Jezelf een fijn leven met betrouwbare mensen te gunnen en daar zo snel mogelijk mee te beginnen.

Merk je dat je moeite hebt met relaties? Hechten en vertrouwen?

Hechting begint al in onze babytijd. Als je in die periode geen veilige verbinding hebt ervaren, kan dat tot gevolg hebben dat je moeite hebt met hechten. Verlatingsangst- of bindingsangst zijn daar voorbeelden van. Als je een vermijdende hechtingsstijl hebt, een angstige-ambivalente hechting– of een gedesorganiseerde hechtingsstijl hebt, is er altijd een hobbel te nemen voordat je iemand echt toe durft te laten. Of misschien ben je juist bang om alleen achtergelaten te worden. In de steek gelaten en eenzaam te zijn.

Je hechtingsstijl is geen voorbode van een leven van problematische relaties, verscheurd zijn en alleen. Het is wel iets om mee aan de slag te gaan. Twee mensen met een onveilige hechtingsstijl kunnen prima veilig gehecht aan elkaar raken. En als je elkaar zo leert kennen, met al je kwetsbaarheden en onhebbelijkheden, en toch veilig aan elkaar hecht, dan is dat heel veel waard.

Trek je steeds de ‘verkeerde’ mensen aan?

Een terugblik in je verleden en je overtuigingen kan helpend zijn om te doorgronden waarom je het toelaat dat mensen je slecht behandelen. Niet alleen het inzicht is belangrijk. De verwerking van het verleden heeft daarbij een plek nodig. Verwerken van een stukje verlies van jezelf. Van hoe je met je hebt laten omgaan. Wat er met je is gebeurd. Maar vooral ook: Dit mag niet meer gebeuren. Het is de hoogste tijd dat je voor jezelf opkomt en jezelf beschermt. Daar ga je aan werken tijdens dit programma.

Ben je in de overgang, of zit je in een midlife crisis en begrijp je jezelf niet meer?

De overgang wordt helaas erg onderschat. Er gebeurt psychologisch en hormonaal heel veel. Sommige vrouwen herkennen zichzelf niet. Ze gunnen een ander geen plezier, ze lijden aan stemmingsstoornissen, weinig energie, niet op woorden kunnen komen, slechte concentratie, een punt achter de relatie (vriendschappen etc) willen zetten. Het is allemaal aanwezig tijdens deze heftige transitie in het leven van een vrouw.

Maar ook de man komt er niet altijd zonder ‘schrammen’ doorheen. Waar bij een vrouw de gevoelens vaak naar binnen slaan en veel niet zichtbaar is, is ander gedrag bij mannen wel vaak zichtbaar. Tijdens transities in ons leven is het lastig onszelf terug te vinden, te begrijpen waarom we doen, voelen, of denken wat we doen. Des te meer reden om tijd voor jezelf te nemen en een pas op de plaats. Beslissingen kunnen later ook genomen worden. Eerst tijd voor introspectie: Wat mis je? En wat wil je echt?

Wil je werken aan je gezondheid en je eetgewoonten?

Je leert een aantal eenvoudige principes. Die je trouwens geld en tijd opbrengen, in plaats van geld en tijd verslinden (dieet, nieuwe garderobe, maagverkleining, ziek zijn etc) Wil je begrijpen waardoor je te veel eet, de hele dag aan eten denkt, of juist slecht voor jezelf zorgt door te weinig goede voeding tot je nemen?

Als je doorziet dat je eetgedrag vooral samenhangt met emoties (emotie-eten), dan is het niet meer nodig om jezelf die beloning, of die troost te bieden met voedsel. Je wilt eerst erkennen wat je voelt, en waarom je dat voelt. Je wilt jezelf ontwikkelen en doen waar je je goed bij voelt. Zodat je bezigheden en je contacten voedend zijn en de leegte verdwijnt.

Zijn emoties soms overweldigend en beangstigend?

Emotieregulatie neemt een groot deel van het programma in beslag. Je leert gevoelens onder ogen te zien. In plaats van faalangst en zelfsabotage, zul je door deze ervaring leren dat je gevoelens de drijfkracht zijn waarmee je resultaten bereikt. Hierdoor zal je zelfvertrouwen toenemen, want je ziet dat je het kunt, en ook nog moeiteloos. Omdat je jezelf niet meer tegenwerkt.

Of voel je je juist heel vlak en emotieloos?

De emotionele vervlakking heeft voordelen. Anders zou het niet in stand blijven. Je gaat ontdekken wat je probeert toe te dekken door niets te voelen. Misschien gebruik je er middelen voor, zodat je niets voelt; Medicatie, alcohol, drugs, of een eetstoornis. Het zijn allemaal middelen om de pijn of de angst niet toe te laten. Stap voor stap kun je deze versluiering wegnemen. Dit zal tijd nodig hebben, want je hebt deze overlevingsstrategie niet voor niets ontwikkeld. Samen zullen we kijken wat je nodig hebt. En een realistische tijdsplanning maken zodat je weet waar je aan toe bent.

Heb je weinig energie, voel je je somber en wordt het alleen maar moeilijker in de winter?

Blootstelling aan blauw licht, goede nachtrust, beweging en een gezond dieet kunnen wonderen doen. Het ligt aan de fase waarin je verkeert welke stappen je kunt gaan zetten. Met andere woorden: Als je geen energie hebt, dan kun je dat ook niet in één keer veranderen. Maar wel rustig aan, stap voor stap met een duidelijk behandelingsplan als leidraad.

Naast bewustzijn van je dag- en nachtritme en voedingsgewoonten, is er ook innerlijk werk te doen. Want ergens is dat sombere gevoel ontstaan. Er is een moment geweest dat alle energie uit je wegstroomde. Inzicht in het ontstaan van je stemmingsproblemen helpt je al een heel eind op weg. Als je dan ook de kracht en het zelfvertrouwen voelt om je leven weer op te pakken en draaglijk, of zelfs fijn, te maken, wat zou dat voor jou betekenen? En wat zou je achter je laten als je dit doet?

Ben je aan het herstellen van een burn-out?

Ook bij een burnout geldt hetzelfde als depressie en somberheid: Waar zit je in je proces? Wanneer de burn out op het hoogtepunt is, is er weinig energie en moet je rustig aan opbouwen. Natuurlijk wil je weer alles oppakken als je weer een beetje energie hebt, maar het gaat er juist om dat je leert je energie te managen. Mensen met een burnout zijn wisselend belastbaar. Dag 1 kun je alles aan, dag 2 ben je niets waard. Maar ook op één dag kan je energie erg wisselend zijn. Je kunt er niet vanuit gaan dat je niets kunt plannen. Altijd een slag om de arm, zodat je er onderuit kunt komen als er geen energie is. Energiemanagement is het toverwoord bij burnout, maar ook bij depressie. Tijdens het programma leer je hoe je met je energie omgaat en hoe je de stijgende lijn vast kunt houden. Ook al zijn er regelmatig terugvallen in energie en vertrouwen, het komt goed. Dat zul je zien als je jouw vorderingen bijhoudt.

Klachten bij burnout en depressie kunnen heel wisselend zijn. Wat wel veel voorkomt is slechte concentratie, hersenmist, vermoeidheid, somber/stemmingswisselingen, overal tegenop zien, geen plezier in dingen die je vroeger leuk vond, verstoorde nachtrust en veel piekeren.

Wil je je meer op je gemak voelen als je onder de mensen bent? En oefenen met sociale vaardigheden?

Tijdens het groepsprogramma ga je samen met je buddy oefenen in Spanje. Herken je jezelf en je proces in één of meer van bovenstaande punten?

Één van de meest waardevolle periodes in je leven.

Kom naar Spanje deze winter, voor jezelf.

Zou je met een buddy, die net als jij aan persoonlijke doelen werkt, op stap willen gaan om samen te oefenen en elkaar daarbij te helpen?

Heb je al het één en ander aan persoonlijke ontwikkeling, of therapie, gedaan en wil je nu je processen overzien en afronden? Of is dit een eerste keer dat je de stap zet om serieus met jezelf aan de slag te gaan?

Een tijd van bezinning? Maar ook actie?

Wil je daarbij professionele begeleiding en ondersteuning? Een plan, persoonlijk en op maat gemaakt, speciaal voor jou?

Zodat je deze winter gaat bereiken waar je al jaren zo’n behoefte aan hebt?

Een heleboel vragen aan jou, die waarschijnlijk een heleboel vragen bij jou op zullen wekken…

Waar?

Kom dan naar Spanje deze winter voor tijd en ruimte voor jouw proces, voor jezelf.

Je verblijft in een rustige omgeving, dichtbij strand en voorzieningen, omgeving Benidorm en Alicante.

Volledig verzorgd:

Wij kunnen alles voor je regelen zodat je niet voor verrassingen komt te staan en je volledig op je proces kunt richten.

Zelfstandig:

Je regelt je vervoer naar Spanje en/of je verblijf zelf.

Wanneer:

Je kunt zelf kiezen of je er in december, januari of februari wilt zijn.

Programma:

Je gaat uit van jouw wensen. Wat zou je willen doorzien, willen bereiken, of loslaten tijdens je verblijf in Spanje? Dit bereiden we vooraf goed voor, zodat je in Spanje weet wat je kunt verwachten en je gelijk aan de slag kunt gaan.

Groep:

We komen op maandag, woensdag en vrijdag bij elkaar in de groep. Eerst maken we kennis met elkaar en kies je een vaste partner/buddy met wie je samen aan therapeutische opdrachten gaat werken.

Maandag:

10.00 uur – weekopening, doelen en plannen

12.00 uur – afsluiting en individueel, of met je buddy, aan de slag.

Woensdag:

10.00 uur – terugkoppeling opdrachten, ervaringen en hoe je in het proces zit. planning voortgang van je stappen en wat je daarbij nodig hebt.

12.00 uur – afsluiting en individueel, of met je buddy, aan de slag.

Vrijdag:

10.00 uur – weekafsluiting en evaluatie afgelopen week. Hoe ga je het weekend in? Wat zijn je plannen?

12.00 uur – afsluiting en individueel, of met je buddy, aan de slag.

Naast het groepsprogramma:
  • Elke week een uur individuele therapie om je persoonlijke vraagstukken en proces te bespreken.
  • Vrijblijvend meedoen met dynamische activiteiten zoals yoga, wandelen of joggen.
  • Vrijblijvend meedoen met creatieve activiteiten.
Individueel

Heb je behoefte aan rust en tijd voor jezelf en wil je juist niet met een groep, of buddy samen werken, dan kies je voor persoonlijke gesprekken met de psycholoog. Dit mag in een frequentie die voor jou prettig is. Zoals dagelijks een gesprek, of wekelijks.

Kosten:

De groepstherapie incl 1 uur individuele therapie is 350 euro per week (exclusief reis -en verblijfkosten)

1 uur individuele therapie is 142 euro

Een leven:

Naast de therapeutische processen is er vooral tijd voor ontspanning en gevoel van vakantie. Je zult één van de mooiste tramritten ooit maken langs de kust en door de bergen. Je zult regelmatig op terrasjes vertoeven, strandwandelingen maken en door leuke stadjes wandelen. Er is heel veel te zien, cultuur en geschiedenis. En het Spaanse zonnetje.

Angst

Voor veel mensen is het vertoeven op terrasjes, openbaar vervoer en stadjes bekijken een vanzelfsprekende en ontspannende bezigheid, maar voor jou misschien niet. Dit is een uitnodiging om juist te komen en deel te nemen aan dit programma. Je krijgt de gelegenheid en begeleiding om te oefenen en met deze angsten af te rekenen.

Wat je ook kiest, er is altijd ondersteuning mogelijk voor de moeilijke momenten.

Wil je meer weten? Over het programma, de mogelijkheden, of de kosten? Stuur dan een email aan info@piekerpoli.nl. Zet daarbij wat je behoefte is: zelf accommodatie zoeken/zelf je vliegticket boeken, of met de auto, deelnemen aan de groep? Of individueel?

We gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door uw voorkeuren en vorige bezoeken te onthouden. Door op "Accepteer alles" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies. U kunt echter "Cookies weigeren" kiezen om zonder cookies verder te gaan. Lees meer