Voor wie?
Je geeft (te)veel van jezelf in het dagelijks leven en op je werk. Je bent gevoelig en begaan met anderen. Je hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en legt de lat hoog. Mensen vinden dat je goed bent in wat je doet en noemen je getalenteerd. Toch maak je je vaak zorgen, vind je jezelf niet goed genoeg, pieker je en voel je je onzeker. Mogelijk heb je last van faalangst, een laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen.
Herken je jezelf hierin?
Als je te veel van jezelf vraagt, heeft dat een grote impact op je dagelijks functioneren en je gezondheid. Wanneer je langere tijd onder flinke druk staat (stress), kun je zowel fysieke als psychische problemen krijgen. Dat kan, maar hoeft niet gelijk, een burn-out of depressie te zijn. Je kunt ook merken dat je last krijgt van spanningshoofdpijn, slapeloosheid of verminderde eetlust, dat je emotioneel onrustig bent, moeite hebt met het nemen van beslissingen of dingen uitstelt. Wellicht voel je dat je niet in balans bent en wil je graag meer controle over je leven. Je bent een doorzetter en capabel, maar je weet niet waar te beginnen. De Piekerpoli is er voor iedereen die teveel van zichzelf eist. Onze therapeuten helpen je graag om weer in balans te komen!
Veel voorkomende psychische problemen
Ben je overspannen of wordt het je allemaal even teveel? Of heb je last van faalangst, ervaar je een hoge prestatiedruk of ben je ongelukkig? Je hoeft je daar helemaal niet voor te schamen! Onze huidige maatschappij is veeleisend en we leggen de lat voor onszelf steeds hoger. Werkstress is beroepsziekte nummer 1 in Nederland. En burn-out klachten komen echt niet alleen voor bij mensen in het zakenleven! Studenten, jonge professionals, jonge ouders, ouders van wie de kinderen het huis uit gaan, gepensioneerden, niemand lijkt eraan te ontkomen.
De Piekerpoli biedt hulp bij alle stress gerelateerde klachten en overbelasting en bij alle psychische klachten die gepaard gaan met veel piekeren. Zoals overspannenheid, burn-out, slaapproblemen, hooggevoeligheid & HSP, negatief zelfbeeld, faalangst, angststoornissen, eetproblemen, alcoholmisbruik & verslaving, en paniekaanvallen.
Meer over psychische problemen:
Stress en psychische problemen door externe factoren
Psychische problemen kunnen ontstaan doordat je (te) streng voor jezelf bent en (te)veel van jezelf eist. Maar ook externe factoren kunnen de oorzaak zijn. Bijvoorbeeld als je getuige bent geweest van een ongeval of geweldincident, als je een dierbare verliest, het zwaar hebt na de geboorte van je kindje, te maken krijgt met (seksueel) misbruik, last hebt van een jeugdtrauma of verzeild raakt in een arbeidsconflict. Ook voor posttraumatische stress therapie, rouwverwerking, postnatale depressie therapie, traumaverwerking, relatietherapie of werkgerelateerde klachten kun je terecht bij de Piekerpoli.
Meer over externe factoren:
Stress symptomen
Omgaan met stress valt niet mee. Chronische stress zorgt voor veel spanning in je lichaam. Als je lange tijd teveel van jezelf vraagt en niet hebt leren ontspannen, raak je letterlijk ‘overspannen’. Er is dan teveel spanning in je lijf. Langdurige stress gevolgen zijn aanzienlijk. Psychische druk gaat vaak samen met fysieke klachten. Lang voordat er echt psychische problemen ontstaan, laat je lichaam je al middels diverse signalen (overspannen symptomen) weten dat er iets aan de hand is. Vaak zoeken we naar een fysieke oorzaak. Als je last hebt van onderstaande klachten, ga dan bij jezelf na of stress niet de veroorzaker zou kunnen zijn.
Lichamelijke klachten stress
Psychische problemen en ‘piekergedrag’
Stress klachten uitten zich niet alleen als lichamelijke problemen. Ook bepaald ‘piekergredrag’ kan een indicatie zijn dat je mentaal onder druk staat. Misschien herken je jezelf niet meer. Je bent kortaf, vergeetachtig, hebt moeite met concentreren of hebt minder zin om met vrienden af te spreken. In extremere mate zien we dit gedrag ook terug als burn-out symptomen. Het kan ook zijn dat de zingeving in je leven ontbreekt. Je vraagt je af waarom je al die moeite doet, het heeft toch geen zin.
Psychische stoornissen en GGZ
Als je last hebt van een psychische stoornis dan is de Piekerpoli niet geschikt voor jouw behandeling. Onze therapeuten zien hun cliënten één keer per week of om de week. Daarbij zijn er geen psychiaters werkzaam bij de Piekerpoli om medicatie voor te schrijven. Zoek naar een geschikte GGZ instelling voor een goede behandeling. Psychische stoornissen worden wel vanuit de basisverzekering vergoed. Als je één van onderstaande kenmerken herkent, dan verwijzen wij je door naar GGZ.
Behandeling en herstel
De Piekerpoli therapeuten werken volgens de door Marleen Derks ontwikkelde KEUZE methode. Daarnaast maken ze bij de behandeling gebruik van diverse andere therapieën en technieken, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), emotieregulatie, emotional freedom techniques, mindfulness, lichaamsgerichte therapie, oplossingsgerichte therapie, Rationeel Emotieve Therapie (RET), voice dialoog, innerlijk kind therapie, depressiebehandeling, hypnotherapie, psychosociale therapie, psychomotorische therapie gestalttherapie, transactionele analyse, schematherapie en EMDR.
Wat is herstel?
Omdat ieder mens verschillend is, is ’herstel’ bij psychische problemen subjectief. Daarbij duurt het ene behandelingstraject langer dan de andere. Het aantal sessies wat je nodig hebt is afhankelijk van de ernst van je klachten maar ook van je persoonlijke situatie en inzet. Niet iedereen hanteert dezelfde definitie van ‘herstel’.
Als je veel piekert kan dit een grote impact hebben op je dagelijks functioneren en je gezondheid.
Hoe meer je piekert, hoe eenvoudiger het wordt. En hoe meer je ervan overtuigd bent dat wat je denkt ook feitelijk waar is.
Stoppen met piekeren is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ook jij kunt het leren! Maak vandaag nog een afspraak bij de Piekerpoli.
MAAK EEN AFSPRAAKVoordelen van de Piekerpoli
Je klachten zijn voor onze therapeuten herkenbaar, maar jij als persoon bent uniek. Daarom worden alle trajecten op maat gemaakt, passend bij jouw situatie.