Waarom durven we niet naar een psycholoog?
De meeste mensen die behandeld zijn door een psycholoog zijn daar positief over. Toch wachten we met milde psychische problemen vaak heel lang voordat we naar een huisarts of psycholoog gaan. Het gevolg: een hoog ziekteverzuim en verergering van de klachten. Waarom is de stap om een psycholoog te bezoeken zo groot?
Als we er te lang mee blijven doorlopen raakt een psychisch probleem steeds dieper geworteld. Op een gegeven moment kan ons onderbewuste geen onderscheid meer maken tussen verbeelding en realiteit. Je raakt er steeds meer overtuigd dat wat je denkt ook feitelijk waar is. De klachten worden steeds lastiger te behandelen en er is een langer behandeltraject nodig. Toch vinden veel Nederlanders het moeilijk om met hun problemen naar de huisarts of psycholoog te gaan.
Lees ook:
Overgangsklachten
Snel navigeren naar:
Een psycholoog? Alleen als er iets ernstigs is
Vaak willen we wel hulp zoeken, maar we durven niet. We zijn bang voor de reacties van de buitenwereld en hulp zoeken voelt als falen. De heersende opvatting is dat je je problemen gewoon zelf moet oplossen. Mensen die hulp zoeken zijn ‘aanstellers’. Ook hebben we vaak het idee dat ons probleem niet groot genoeg is, dat je alleen hulp zoekt als er echt iets ernstigs is. Bovendien is het lastig om precies de vinger op de zere plek te leggen. Het is niet duidelijk wat er mis is, het is meer een gevoel dat er iets niet klopt. Daarbij vinden we het ook moeilijk om onze problemen op tafel te leggen en zijn we bang dingen erger te maken dan ze nu zijn. Geld kan ook een rol spelen, vergoed onze verzekering de zorg wel?
Therapie is hip
In Amerika heeft iedereen een ‘therapist’. Alle Amerikaanse sterren hebben 24 uur per dag toegang tot hun persoonlijke therapeut en praten daar vaak openlijk over. Het is heel normaal en zelfs wel hip. Hier in Nederland is dat heel anders. Er heerst nog steeds een taboe op het zoeken van psychologische hulp. De nuchtere Hollander praat niet graag over gevoelens.
Blij met de psycholoog
De eerste stap zetten is niet gemakkelijk, maar het overgrote deel van de mensen die wél een psycholoog bezoeken zijn daar later erg blij om. Ook als je geen enorme psychische problemen hebt of denkt te hebben, kan het toch helpen om te praten over wat je dwars zit. Piekeren, stress, angst, het lijken geen grote probleem, maar kunnen dat wel worden. Een psycholoog kan je helpen om zaken weer op een rijtje te krijgen, om je weg weer te vinden en zin te krijgen in het leven. Het is erg fijn om je begrepen te voelen en je verhaal kwijt te kunnen. Dat kun je vaak ook wel bij mensen in je eigen kennissenkring, maar een psycholoog bezit de kennis om niet alleen te luisteren, maar je ook vérder te helpen. Door het stellen van de juiste vragen en je oefeningen te laten doen, kom je tot nieuwe inzichten. Dat kan best confronterend zijn, maar uiteindelijk kom je er altijd sterker uit.
Kun jij wel wat hulp gebruiken? Aarzel dan niet en neem contact op! Wij zijn er om je te helpen.