Wat kun je doen aan slaaptekort door piekeren?
Wist je dat vrouwen vaker lijden aan chronisch vermoeidheid door slaaptekort dan mannen? Dit komt doordat vrouwen gevoeliger zijn voor piekeren en geneigd zijn de schuld vaker bij zichzelf neer te leggen, aldus Gerard Kerkhof, hoogleraar psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Door het piekeren ontstaat slaaptekort.
Vrouwen slapen langer dan mannen
Onderzoek van de Universiteit van Michigan, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances, toont aan dat vrouwen wereldwijd iets langer slapen dan mannen. De onderzoekers baseren hun conclusies op gegevens van smartphone app Entrain, een app die data verzamelt over slaapgewoontes van mensen in meer dan 100 landen. Voor het onderzoek stelden 5450 mensen hun data beschikbaar.
Lees ook:
Overgangsklachten
Snel navigeren naar:
Nachtrust cultureel en sociaal bepaald
Nederland hoort tot de landen waar men het langst slaapt, onze gemiddeld nachtrust is 8 uur en 12 minuten. Japanners slapen het kortst, 7 uur en 24 minuten. Cultuur is een grote factor bij de bedtijd. Een interessante conclusie is we door sociale activiteiten ons natuurlijke bioritme onderdrukken of negeren. Dit leidt ertoe dat we later naar bed gaan, wat ten koste gaat van onze slaaptijd. Want ongeacht hoe laat we naar bed gaan, onder invloed van het daglicht of door onze wekker staan we meestal wel rond dezelfde tijd op. “Als je structureel een half uur slaap per nacht tekort komt, kun je dat in het weekend niet meer bijslapen,” zegt Kerkhof.
Minder slaap slecht voor gezondheid
Kerkhof waarschuwt dat de korte nachten grote gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Voor je energieniveau, stemming, concentratie- en prestatievermogen en eetlust is het essentieel dat je voldoende slaap krijgt. Langdurig slaapgebrek en slaapstoornissen verhogen het risico op een depressie. Dit is een vicieuze cirkel, want piekeren en andere depressieve klachten leiden vaak juist tot slaaptekort. Chronisch slaapgebrek verhoogt ook de kans op tal van lichamelijke gezondheidsproblemen, zoals een hoge bloeddruk en diabetes type 2.
Tips om beter te slapen
De kwaliteit van je nachtrust wordt voor een groot deel beïnvloed door je slaapschema, bed rituelen en activiteiten overdag. Omdat ieder mens anders is, is er geen standaard slaapstrategie die voor iedereen werkt. Maar hierbij wel een aantal slaaptips om je nachtrust te verbeteren: